fredag 24 februari 2012

FIRST AID KIT "THE LION´S ROAR" 45RPM SINGLE "WICHITA RECORDS" P.2011

FIRST AID KIT

First Aid Kit med systrarna Klara & Johanna Söderberg är det bästa som hänt på mycket,mycket länge,efter all skit som spytts ut och exporterats från lilla Sverige. Min själ, mitt hjärta och hela jag spritter av glädje av att höra First Aid Kit göra "singersongwritermusik" med en så´n grym känsla och inte minst en mognad som många av deras äldre  Svenska musikollegor aldrig kommer att uppnå!


Jack White(TheWhite Stripes) visste att när han hörde systrarna under deras USA turne´ i januari 2011 att det här är något alldeles speciellt. Han tog dom till en studio i Nashville där dom spelade in och gav ut en vinylsingel på Jack´s bolag "Third Man Records"Blue Series med två covers "The Universal Soldier"(Buffy Saint Marie) & "It Hurts Me Too"(Melvin London)...måste ha!! Denna Singel "The Lions Roar" är också inspelad i USA nämligen i en studio i Omaha, Nebraska och som är den första singlen från deras ny LP "The Lions Roar" utgiven av bolaget "Wichita".Köp!!

måndag 20 februari 2012

BIG MAYBELLE "THAT´S A PRETTY GOOD LOVE" SAVOY 45-1195 P.1956 USA


Mabel Louise Smith "Big Maybelle", född 1 maj 1924 i Jackson, Tennessee, USA- död 23 januari 1972 i Cleveland, Ohio , USA.Som så många andra svarta sångerskor var även Big Maybelle uppfödd men sång i den lokala Baptistkyrkan, en kyrka som i hennes fall endast hade slagverk som stöd för sången. Man använde trumma, cymbal,tambourine och triangel,så man lärde sej tidigt att hålla en stadig ryhthm när man prisade Herren. Mycket pgr av detta gör att det svänger på ett helt annat sätt när en svart sångerska/sångare sjunger än när en vit "dito" gör det.Big Maybelle´s sätt att sjunga är ett bra exempel på detta. Hennes första inspelningar gjordes för den Amerikanska Decca etiketten under tidigt 1940:tal samt en liten sejour hos King Records. Men det var inte fören´s  hon kontrakterades av det legendariska bolaget Okeh det började röra på sej och hon fick sina skivor spelade på radio och med det också mer livespelningar. Big Maybelles Okeh inspelningar är bland det bästa som gjorts av en Rhythm n Blues sångerska från denna tid 1952-1955. "Whole Lot Of Shakin´ Goin´ on" spelades tex in och gavs ut före det stora genombrottet med Jerry Lee Lewis version. Legacy Records har gett ut en fin samlingscd med hennes kompletta utgåvor på Okeh" Big Maybelle The Complete Okeh Sessions 1952-55"EK 53417 P.1994. Låten "That´s A Pretty Good Love" som ni kan lyssna på här är från hennes år på Savoy Records 1956 till 1959 där hon fick en  hit med låten "Candy" som högst nr 11 på Billboards R n B lista 1956. Åren på Savoy finns också samlade på en cd : "Big Maybelle Savoy Blues Legends "Candy" Savoy Jazz Series SVY17101 P.2002. Som så många andra fina blues & jazzartister hamnade Big Maybelle i ett förödande drogmissbruk som förstörde hennes liv och senare karriär. Men nu njuter vi av Big Maybelle och hennes grymma röst när allt var OK i alla fall vad gäller det musikaliska. Hon var på många sätt en STOR sångerska.

måndag 13 februari 2012

FREDDY KING "NOW I´VE GOT A WOMAN" FEDERAL 45-12529 P.1964 USA



Freddy(Frederick Christian)King,född 3 September 1934 i Gilmer,Texas,USA-död 28 December,1975 I Dallas, Texas här med låten "Now I´ve Got A Woman" inspelad och utgiven 1964 på det i  Cincinnati, Ohio baserade skivbolaget "Federal Records". Jo,då namnet Freddy King stod det på alla skivor utgivna t.o.m. 1968 då han bytte till Freddie King. Freddie King ingår i vad som kallas "The Three Kings Of Blues" tillsamans med B B King & Albert King. Skulle jag vara tvungen att välja en av dessa stora bluesgiganter så blir valet Freddie King då pgr av att han inte bara var en jäkligt bra gitarrist utan också en gudabenådad sångare. Det här är soulig blues av bästa märke!! I nästa blogginlägg fortsätter "The Wolfee´s Music History". Hej svejs!

måndag 6 februari 2012

THE PRETTY THINGS "BIG CITY" CUT FROM FONTANA LP TL.5239 P.1965 UK


BRIAN PENDLETON, JOHN STAX, DICK TAYLOR, PHIL MAY & VIV PRINCE

DICK TAYLOR , BRIAN PENDLETON , PHIL MAY , VIV PRINCE & JOHN STAX
The Pretty Things här med den egna låten "Big City" från deras första lp utgiven på Fontana 1965 har betytt mycket för mej både som lyssnare och sedemera även som trummis i gruppen Moosehead. The Pretty Things var när dom uppenbarade i mitten på 1960:talet ett tuffare,skitigare,bluesigare & rockigare   svar på The Rolling Stones med ett råare sound än dom flesta band vid den här tiden. The Pretty Things första lp är inspelad helt "live" i studion så här hör man bandet som det lät på scen,rått och opolerat med en massa energi! Andra lp´n "Get The Picture" Fontana TL 5280 också utgiven 1965 följer samma mall om än något mer polerat sound, men bara något,det är fortfarande jäkligt rått & skitigt! Dom här båda skivorna betyder mer än hela Rolling Stones produktion för mej då dom formade mej som trummis och hur jag ville att det skulle låta om Moosehead.Undrar om brorsan håller med mej?! Jag återkommer med mera Pretty Things lite längre fram och då deras i mitt tycke bästa 70:tals platta nämligen "Parachute"som är ett litet mästerverk.

fredag 3 februari 2012

FLEETWOOD MAC "SHAKE YOUR MONEYMAKER" CBS LP P.1968 UK


Låten "Shake Your Moneymaker" med Peter Green´s Fleetwood Mac utgiven 1968 var den första låt som fick mej intresserad av bluesmusik och det mycket pgr av att det sound plus det genuina i framförandet av Elmore James bluesrökare! Jeremy Spencer har en röst och ett slidegitarrspel helt och fult inspirerat av sin idol Elmore James. Tillsammans med ett tight komp av Peter Green på ryhtmgitarr, John McVie,bas och inte minst Mick Fleetwood´s superba trumspel får gruppen det att svänga som bara fan! Lp´n "Peter Green´s Fleetwood Mac" & uppföljaren "Mr Wonderful"är ett måste i vinylhyllan om man gillar vit mans blues.  Peter Green tycker jag slår ut både Eric Clapton samt ett dussin andra namnkunniga gitarrister från denna tid. Skitbra sångare var han också för den delen.Har ni inte skivorna än, så köp!