tisdag 22 maj 2012

"OPEN MY EYES" NAZZ SGC 45-001 P.1968 USASatt och bläddrade i vinylhögen som vanligt en dag som detta,och titta vad han hitta! En av mina favoritsinglar från det sena 1960:talet med gruppen NAZZ "Open My Eyes" SGC 45-001 plockad från deras premiäralbum "Nazz" SGC SD 5001utgiven 1968. Deras manager Michael Friedman hade tänkt sej NAZZ som ett "rockband light"  typ The Monkees och "promotade" dom därefter med inriktning på den sk "teenybopper"publiken!? Det var nog inte vad Todd Rundgren och hans bandpolare hade för ögonen. Man var mer inne på att göra ett hopkok av den bästa "Brittrocken" hade att bjuda, med grupper som Beatles , Who , Move..osv och skapa sej ett Nazzsound efter detta. Första lp´n är den bästa tycker jag(dom släppte två till), med på grund av urusel promotion blev det platt fall och det är inte förens "garagerockarna" återupptäckte gruppen på tidigt 1980:tal som skivan fick sin rättmätiga upprättelse. Låten är en typisk 1968 med "fasförskjutning" och tempoväxlingar samt med en Todd Rundgren på dånande "fuzzgura". M.a.o. en kanonlåt. En 8 av 10 möjliga.

2 kommentarer:

  1. Håller med! 8 av 10. Mycket bra! Däremot lyssnade jag aldrig särskilt mycket på LP´n. Och nu har jag den inte kvar...jag hade den nämligen på *CD*...och alla mina digitala alster är sålda för länge sen...tror inte jag kommer köpa den på vinyl heller. Todd blir lite för mycket musiker-musiker och för mycket yta (produktion) för min smak. Men det brukar (nästan) alltid finnas åtminstone nån bra låt på hans plattor. Tex We gotta get you a woman från "Runt"-plattan. Bra låt men svennig produktion. Balanserar på en farlig, väldigt smal linje. Ibland på fula sidan, ibland på bra sidan

    SvaraRadera
  2. För mej är nog Todds största musikaliska avtryck alla fina jobb han gjort som producent och hans goda öra då det gällde att nosa upp nya gruppen och artister.Som soloartist var han(är)han mest förvirrande!?Men första Nazzlp´n håller tycker jag.
    "W"

    SvaraRadera